Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

30/5/09

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας παιδιών-εφήβων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Λαγκαδά 196 564 29 Θεσσαλονίκη
www.psychothes.gr
e-mail:info@psychothes.gr
(2313 324 105 Ê 2313 324 105, 6977 976 178


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έχοντας ως «αλφαβητάρι» τα παραμύθια η ομάδα της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας παιδιών-εφήβων (ΚιΜοΨΥ π-ε) του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης δίνει βήμα στα παιδιά για να εκφέρουν λόγο και να εκφράσουν συναισθήματα. Πού και πότε θα γίνει αυτό;

1) Στην «Παιδική Γωνιά» που γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 6η Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης που οργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

την Πέμπτη 28 Μαΐου, 5-6μ.μ., σε μια δραστηριότητα ανοιχτή για το κοινό – ειδικά για τους επισκέπτες που είναι στις μικρές τάξεις του δημοτικού σχολείου και είναι η εξής:

Το παραμύθι ως παιδαγωγικό και εκφραστικό μέσο

στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία.

Παρουσίαση παραμυθιού, δραματοποίηση, ελεύθερη ζωγραφική και δέσιμο βιβλίου με τη συμμετοχή παιδιών. Διοργάνωση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας παιδιών-εφήβων (ΚιΜοΨυ π-ε) του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη νηπιαγωγό-μουσικοπαιδαγωγό, Γεωργία Τσατσάκου-Σμαροπούλου.

2) «Πες το με ένα παραμύθι» είναι ο τίτλος της δραστηριότητας και είναι η ανάπτυξη βιωματικού παιχνιδιού που βασίζεται σε ένα παραμύθι. Θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πνευματικός Μάιος» του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας σε συνεργασία με το Δήμο Ευκαρπίας και το Δήμο Πανοράματος.

Δευτέρα 25 Μαΐου

2ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας

Παρασκευή 29 Μαΐου

4ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας

Δευτέρα 1 Ιουνίου

3ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας

Τρίτη 2 Ιουνίου

1ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας

Τετάρτη 3 Ιουνίου

1ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος

Πέμπτη 4 Ιουνίου

2ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος

Η δραστηριότητα «Πες το με ένα παραμύθι» θα πραγματοποιηθεί σε τμήματα της Β΄ και Γ΄ τάξης δημοτικού κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος.

Ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών καλύπτει ήδη κατά τη διάρκεια του ενός χρόνου λειτουργίας της η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας παιδιών-εφήβων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Καλύπτοντας μια σειρά από θέματα ψυχικής υγείας, συνδέει τον πολίτη με άλλες υπηρεσίες υγείας και συμβάλλει στην ανίχνευση, τη διάγνωση και τον μετέπειτα χειρισμό των περιστατικών που συναντώνται. Ξεκινώντας από την προσχολική ηλικία (παιδικοί σταθμοί – νηπιαγωγεία), η Κινητή Μονάδα εντοπίζει δυσκολίες στις τάξεις του δημοτικού σχολείου και ανταποκρίνεται σε ερωτηματικά και προβληματισμούς της εφηβείας. Σε όλες τις περιπτώσεις διατηρεί ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με γονείς, εκπαιδευτικούς, άλλες συναφείς υπηρεσίες και, φυσικά, τα παιδιά.

Ταυτότητα της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας παιδιών-εφήβων (ΚιΜοΨΥ π-ε)

Η Κινητή Μονάδα εξυπηρετεί Δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης και σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης με στόχο:

Ø Πλαίσιο κειμένου: Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας παιδιών-εφήβων, Γιαννιτσών 52  Τ: 2310 542 177,  Φ: 2310 542 147 kimopsype@psychothes.grΤην πρώιμη παρέμβαση στην προσχολική και σχολική ηλικία

Ø Τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των δυσκολιών της εφηβικής ηλικίας

Ø Την αποδοχή των ατόμων με ιδιαίτερες δυσκολίες από την κοινότητα και τη μείωση του κοινωνικού στίγματος.

Ø Την ενίσχυση και τη διαρκή βελτίωση του γονεϊκού ρόλου.

Οι δράσεις της Κινητής Μονάδας επικεντρώνονται σε ομιλίες σε γονείς και εκπαιδευτικούς για θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών και των εφήβων (συμπεριφορά, συναισθήματα, λόγος, κίνηση, μάθηση, παιχνίδι), στη διοργάνωση βιωματικών ομάδων Συμβουλευτικής Γονέων (σχολές γονέων), στην παρατήρηση και παρέμβαση στο περιβάλλον του παιδιού (σχολικό, οικογενειακό) ή παραπομπή σε αρμόδιες υπηρεσίες όταν κρίνεται απαραίτητο.

Η ομάδα που στελεχώνει την Κινητή Μονάδα είναι άνθρωποι ειδικευμένοι σε θέματα προαγωγής της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων και αποτελείται από παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό, νοσηλευτή ψυχικής υγείας, επισκέπτρια υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: