Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

30/5/09

9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής

Το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής και Διεθνούς Συμποσίου στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του.

Η Ελληνική Εταιρεία Ενδοσκοπικής Χειρουργικής και άλλων Επεμβατικών Τεχνικών και η Οργανωτική Επιτροπή του Πανελλήνιου Συνεδρίου και Διεθνούς Συμποσίου σας παρουσίασε σήμερα σε εκπροσώπους Τύπου το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής και Διεθνές Συμπόσιο στο ξενοδοχείο Hilton.

Ο κ. Νικόλαος Ι. Νικητέας, Πρόεδρος του Συνεδρίου και οι Γραμματείς κ. Δημήτριος Μαντάς, κ. Δημήτριος Δημητρούλης και κ. Εμμανουήλ Παυλάκης παρουσίασαν τις νεότερες εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας οι οποίες παρέχουν καινοτόμες μεθόδους αντιμετώπισης χειρουργικών παθήσεων. Οι βασικές θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι προσαρμοσμένες στις σύγχρονες ανάγκες και κατευθύνσεις και έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική με μία τομή, η λεγόμενη Λαπαροσκοπική Τεχνική SILS και τα νέα επιτεύγματα της Ρομποτικής Χειρουργικής θα αποτελέσουν κεντρικό θέμα συζήτησης, έρευνας, εκπαίδευσης και κλινικής αντιμετώπισης. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης κ. Νικόλαος Ι. Νικητέας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι ιατροί, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν το Συνέδριο θα έχουν τη δυνατότητα πρακτικής εκπαίδευσης σε προπλάσματα και πειραματόζωα για την ολοκληρωμένη εκπαίδευσή τους και την διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της άσκησης της ιατρικής στην Ελλάδα.

Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική έχει απλουστεύσει σημαντικά την πραγματοποίηση πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων, επιτυγχάνοντας το ίδιο ή και καλύτερο τελικό αποτέλεσμα για τον ασθενή και το χειρουργό. Η «συνεργασία» της ηλεκτρονικής, μηχανικής και πληροφορικής επιστήμης δημιουργούν τη Ρομποτική Χειρουργική. Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, επισημάνθηκε ότι οι επεμβάσεις γίνονται πλέον με τομές λίγων χιλιοστών, με απόλυτη ασφάλεια, σε σύντομο χρόνο, χωρίς επιπλοκές με χαμηλότερο κόστος, με λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Η αποκατάσταση είναι πλήρης και ο ασθενής επανέρχεται ταχύτατα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Το πρώτο και μοναδικό αυτή τη στιγμή στον κόσμο Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής da Vinci®, εγκρίθηκε από το FDA τον Ιούλιο του 2000. Σήμερα χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο (ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία) περισσότερα από 870 Ρομποτικά Χειρουργικά Συστήματα da Vinci®, εκ των οποίων πάνω από 180 στην Ευρώπη και έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 60.000 επεμβάσεις. Στην Ελλάδα λειτουργούν έξι ρομποτικά συστήματα, εκ των οποίων το ένα σε δημόσιο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στο «Λαϊκό». Το σύστημα da Vinci® αποτελείται από μία κονσόλα χειρισμού, το σύστημα InSite® Vision που δίνει τη δυνατότητα για πραγματική τρισδιάστατη εικόνα (Real time 3D) από την κονσόλα και ένα σύστημα 4 βραχιόνων στο οποίο εμφανίζονται τα χειρουργικά εργαλεία τεχνολογίας EndoWrist® με δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας από τον καρπό του ανθρώπινου χεριού περιστροφής έως 360ο.

Το da Vinci® διαθέτει επίσης ένα σύστημα φακών τρισδιάστατης απεικόνισης, το οποίο μεγεθύνει το χειρουργικό πεδίο έως 15 φορές, διευρύνοντας ουσιαστικά τις δυνατότητες της ανθρώπινης όρασης και επιτρέποντας στον χειρουργό να κάνει λεπτομερείς, ακριβείς και πιο σταθερές κινήσεις. Το ρομπότ δεν αντικαθιστά τον χειρουργό, αλλά δρα ως συνεργάτης υπό τον πλήρη έλεγχο και την καθοδήγηση του, χωρίς τον κίνδυνο να αναλάβει πρωτοβουλίες από μόνος του. Αποτελεί ένα νέο σημαντικό εργαλείο και εφόδιο που διευκολύνει το έργο του και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο αποτελεσματικές επεμβάσεις. Η ρομποτική χειρουργική πετυχαίνει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, τόσο σε εγχειρήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα με λαπαροσκοπικές τεχνικές, όσο και σε δύσκολες περιπτώσεις «ανοιχτών» επεμβάσεων που μετατρέπονται σε ενδοσκοπικές επεμβάσεις «ρουτίνας». Στις καινοτομίες του Συνεδρίου συγκαταλέγονται η απευθείας μετάδοση χειρουργικών επεμβάσεων από κέντρα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και τα κλινικά σεμινάρια με πρακτική άσκηση σε πειραματόζωα και εξομοιωτές.

Το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής και Διεθνές Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 23 Μαΐου στο Μέγαρο, Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών. Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο πλαίσιο του προαναφερθέντος Συνεδρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί Επίσημη Τελετή την Παρασκευή 22 Μαΐου 2009 και ώρα 20:00 στην αίθουσα N. Σκαλκώτα του Μεγάρου Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου Αθηνών. Στην τελετή του συνεδρίου θα παραστεί η Α.Ε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κύριος Κάρολος Παπούλιας. Επίσης την τελετή θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ .Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρ.Κίττας. Στην επίσημη τελετή θα μιλήσει η εξέχουσα πανεπιστημιακή προσωπικότητα κα Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Η Ρομποτική Χειρουργική μέθοδος αποτελεί την πιο πρόσφατη παγκοσμίως επαναστατική εξέλιξη στον τομέα της λαπαροσκοπικής και ελάχιστα επεμβατικής τραυματικής χειρουργικής. Μεγιστοποιεί τις δυνατότητες των χειρουργών και καθιστά τις χειρουργικές επεμβάσεις λιγότερο επώδυνες, πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές για τους ασθενείς.

Για περισσότερες πληροφορίες: κα Ελισάβετ Θεοδοσιάδου, τηλ: 210 - 74 18 946, e-mail: theodosiadou@aea.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: