Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

20/5/09

Ψυχιατρική: Δίκαιο και Κοινωνία - Ζητήματα εξαρτήσεων και ψυχιατροδικαστικής

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Λαγκαδά 196 564 29 Θεσσαλονίκη
www.psychothes.gr
e-mail:info@psychothes.gr
2313 324 105 - 2313 324 105, 6977 976 178

Επιστημονική διημερίδα με τίτλο Ψυχιατρική: Δίκαιο και Κοινωνία - Ζητήματα εξαρτήσεων και ψυχιατροδικαστικής πραγματοποιείται στις 23 και 23 Μαΐου 2009 (ξενοδοχείο Porto Palace από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Στη διημερίδα συμμετέχει με εισηγήσεις πλήθος ειδικών επιστημόνων από την Ελλάδα και ευρωπαϊκές χώρες. Τα θέματα που θα παρουσιαστούν στις θεματικές ενότητες επικεντρώνονται:
- Σε ζητήματα εξαρτήσεων, τόσο μέσα από την εμπειρία κλειστών και ανοιχτών προγραμμάτων, όσο και σε σχέση με τις σχεδιαζόμενες πολιτικές και τα τρέχοντα κοινωνικά δεδομένα, έτσι όπως διαμορφώνονται από τα πολιτισμικό, γεωγραφικό, κοινωνικο-οικονομικό και ιστορικό πλαίσιο της κάθε χώρας. Τα πολυπαραγοντικά αίτια της εξάρτησης καθιστούν αναγκαία την αντιμετώπιση της σε επίπεδο πρόληψης, οικογένειας, ατόμου, θεραπευτικών προγραμμάτων, δικαστικού σωφρονιστικού συστήματος και κοινωνίας. [θα αναπτυχθούν την παρασκευη 22 Μαιου, 10π.μ.-12π.μ. και σαββατο 23 μαιου, στον α΄και β΄κυκλο εισηγησεων 9.30π.μ.-5μ.μ.]
- Σε ζητήματα ψυχιατροδικαστικής, έναν επιστημονικό κλάδο που ασχολείται με ζητήματα που άπτονται τόσο της νομικής επιστήμης όσο και της ψυχιατρικής. Θα αναπτυχθούν θέματα αστικού και ποινικού δικαίου όσον αφορά στην θρυλούμενη επικινδυνότητα των ατόμων με ψυχιατρικά προβλήματα, στον ακούσιο εγκλεισμό, στον ακαταλόγιστο παραβάτη, στην ποινική ευθύνη του ψυχίατρου. [θα αναπτυχθουν την παρασκευη 22 Μαιου, 12.15μ.μ.-6.30μ.μ. ] Η διημερίδα αποτελείται από τις εξής ενότητες: Εξάρτηση μια ατομική επιλογή – απεξάρτηση μια συλλογική προσπάθεια Ψυχιατροδικαστική- Ζητήματα αστικού δικαίου Ψυχιατροδικαστική- Ζητήματα ποινικού δικαίου δεοντολογίας Πολιτικές αντιμετώπισης της εξάρτησης σε Ελλάδα και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελληνική πραγματικότητα στην αντιμετώπιση της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών.

Οι δύο τελευταίες ενότητες (πολιτικές αντιμετώπισης της εξάρτησης και τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας) συνιστούν μια ευρωπαϊκή συνάντηση στην οποία θα παρουσιαστούν παραδείγματα μοντέλων απεξάρτησης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: