Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

25/7/07

Αλλάξτε χαμόγελο στα γρήγορα!

Yπάρχουν μερικές θεμελιώδεις, παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές που καθορίζουν την αντίληψη όλων μας για το τι θεωρείται ελκυστικό. Η φυσιογνωμία και το χαμόγελο καθορίζουν την εκφραστική δύναμη και πολλές φορές την ποιότητα των ανθρώπων, επιτρέποντας την μη λεκτική επικοινωνία όταν θέλουμε να εκφράσουμε χαρά, φιλικότητα, γενναιοδωρία, έγκριση.

Τα δόντια ως βασικό μέρος του χαμόγελου επηρεάζουν πολλές φορές την εκφραστικότητα του. Η ιδανική προσέγγιση στην οδοντιατρική πράξη επιβάλει προσθετικές αποκαταστάσεις εναρμονισμένες με την βιολογία και την λειτουργία του στόματος, παράλληλα με την τήρηση όλων των κανόνων της αισθητικής. Τέτοιου είδους οδοντιατρική εργασία είναι οι όψεις πορσελάνης.

 Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείται να δείτε πως με την βοήθεια των όψεων πορσελάνης μπορούμε να αλλάξουμε το χαμόγελο και την εικόνα των δοντιών



Οι όψεις πορσελάνης είναι ολοκεραμικές προσθετικές εργασίες που κολλιούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών και έχουν μέσο πάχος συνήθως μικρότερο του 0.75 χιλ.

Οι όψεις πορσελάνης χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση δυσχρωμιών των δοντιών που δεν βελτιώνονται με λεύκανση και μπορεί να προήλθαν από ενδοδοντική θεραπεία ή από χρώση τετρακυκλίνης κατά την παιδική ηλικία. Χρησιμοποιούνται επίσης σε δόντια που χρειάζονται μορφολογικές βελτιώσεις, είτε γιατί είναι κωνοειδή είτε γιατί φέρουν διαστήματα και μεσοδόντια τρίγωνα είτε γιατί χρειάζονται αποκατάσταση του μήκους τους και της κυριαρχίας τους στο χαμόγελο. Τέλος όψεις πορσελάνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δόντια που χρειάζονται εκτεταμένες αποκαταστάσεις, όπως κατόπιν κατάγματος μύλης ή αποτριβής ή διάβρωσης της αδαμαντίνης.

Η σωστή διαγνωστική προσέγγιση ενός αισθητικού οδοντιατρικού προβλήματος ξεκινά στην αρχική συνάντηση με τον γιατρό σας με την λήψη ενός αποτυπώματος από το οποίο κατασκευάζεται το ομοίωμα του στόματος του ασθενούς. Πάνω σε αυτό γίνονται με κερί οι τροποποιήσεις που χρειάζονται ώστε να αποδοθεί το ιδανικό αποτέλεσμα. Το διαγνωστικό αυτό κέρωμα παρουσιάζεται στον ασθενή για να συζητηθούν οι αλλαγές που ο γιατρός προτείνει και να αποφασιστούν από κοινού τυχόν τροποποιήσεις. Με την βοήθεια του κερώματος αποφασίζεται και ο ακριβής αριθμός των όψεων πορσελάνης που είναι απαραίτητες και διαμορφώνεται το τελικό σχέδιο θεραπείας.
Στο πλαίσιο της σωστής διάγνωσης μπορεί να κατασκευαστεί από το διαγνωστικό κέρωμα ένα ακρυλικό ομοίωμα το οποίο δίνεται στον ασθενή για να εκτιμήσει το δυνατό αποτέλεσμα.

Η κατασκευή των όψεων ξεκινά με τρόχισμα των δοντιών που θα δεχτούν τις όψεις ώστε να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος χώρος για αυτές. Η προετοιμασία είναι πολύ συντηρητική, γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς αναισθησία και περιορίζεται συνήθως στην αδαμαντίνη. Ακολούθως κατασκευάζεται και τοποθετείται στα δόντια η προσωρινή αποκατάσταση. Ακολουθεί η λήψη του τελικού αποτελέσματος το οποίο μεταφέρεται στο εργαστήριο για την κατασκευή της εργασίας. Σε επόμενο ραντεβού οι όψεις δοκιμάζονται στο στόμα για να γίνει η εκτίμηση του χρώματος του σχήματος και του μεγέθους των δοντιών. Εφόσον το αποτέλεσμα ικανοποιεί τον γιατρό και τον ασθενή οι όψεις συγκολλούνται στο στόμα με ειδική ρητινώδη κονία

Συμπερασματικά οι όψεις πορσελάνης είναι ο πιο συντηρητικός τύπος προσθετικής αποκατάστασης που εξασφαλίζει υψηλή αισθητική απόδοση και μεγάλη διάρκεια ζωής. Απαιτούν μικρή προετοιμασία των δοντιών, έχουν υψηλές τεχνικές απαιτήσεις και το κόστος τους είναι υψηλό. Αποδίδουν με ελάχιστη παρέμβαση το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα, δίνοντας στο χαμόγελο ιδανική εικόνα.

Δόμνα Ευαγγελίδου
Οδοντίατρος Προσθετολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: