Κυτταρίτιδα!
Ο εχθρός του γυναικείου σώματος μπορεί να νικηθεί!
Σημαντικό μέρος της μείωσης της κατακράτησης που συντελεί και στην εμφάνιση της “κυτταρίτιδας” παίζει και η διατροφή. Κάθε γυναίκα με κάποιου βαθμού κατακράτησης μπορεί να επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές.
Οι διατροφολόγοι και διαιτολόγοι συνίστατουν:
- Να καταναλώνεται μικρά και συχνά γεύματα (4-5 ημερησίως)
- Να χάσετε το περιττό σωματικό βάρος, αν είστε υπέρβαρη ή παχύσαρκη. Η δίαιτα και το αδυνάτισμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
- Να περιορίσετε την κατανάλωση των πηγών νατρίου - σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται:
- το επιτραπέζιο αλάτι
- οι έτοιμες σάλτσες του εμπορίου
- τα dressings
- η ketchup
- η μουστάρδα
- τα αλλαντικά
- το παστό κρέας και ψάρι
- τα τυριά
- τα λουκάνικα
- τα τουρσιά
- οι ελιές
- τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα
- ο κατεψυγμένος αρακάς
- το κανονικό ψωμί
- Να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά, ξύδι, κρασί και χυμό λεμονιού στην παρασκευή των φαγητών προς αντικατάσταση του επιτραπέζιου αλατιού.
- Να διαβάζετε προσεκτικό τις ετικετών των τροφίμων, ώστε να αποφεύγετε όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
- Να ρωτάτε τον τρόπο προετοιμασίας των φαγητών (όταν τρώτε εκτός σπιτιού).
- Να αποφύγετε πίκλες, τουρσιά, μουστάρδα, ketchup, σάλτσες σόγιας, φαγητά σε ζωμό, dressings σαλάτας και σάλτσες με υλικά που περιέχουν νάτριο. Τα περισσότερα εστιατόρια είναι πρόθυμα να σας εξυπηρετήσουν.
- Να καταναλώνετε τουλάχιστον δυο μερίδες γαλακτοκομικά με 1-2% λιπαρά ημερησίως.
- Να καταναλώνετε:
- 1 φορά/ εβδομάδα κόκκινο κρέας
- 1-2 φορές/ εβδομάδα κοτόπουλο
- 1-2 φορές/ εβδομάδα ψάρι
- 1 φορά/ εβδομάδα όσπρια και
- 1 φορά/ εβδομάδα λαδερό φαγητό
- Να καταναλώνετε 2-4 μερίδες φρούτα ημερησίως προς κάλυψη των αναγκών σε φυτικές ίνες της απαραίτητης ποσότητας καλίου.
- Να καταναλώνετε 4-5 μερίδες λαχανικών ημερησίως προς κάλυψη των αναγκών σε φυτικές ίνες, κάλιο και μαγνήσιο.
- Να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως είναι για παράδειγμα τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, τα όσπρια, οι ρίζες λαχανικών, τα προϊόντα κριθαριού, βρώμης, λιναριού, τα πράσινα λαχανικά κ.α.
- Να επιλέγετε κατά το δυνατόν άπαχο κρέας και να χρήση ελαιόλαδο ή λινέλαιο σύμφωνα με τις οδηγίες του διαιτολόγου.
- Να αποφεύγετε τα τηγανητά τρόφιμα, τα crackers, τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα με προσθήκη βουτύρου ή υδρογονωμένων φυτικών λιπαρών κατά την παρασκευή τους. Γενικά, να αποφεύγετε τα λίπη σε στερεά μορφή (κορεσμένα).
- Να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης, σοκολάτας και κακάου.
- Να περιορίσετε ή να διακόψετε το κάπνισμα (το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βλάπτει στον συγκεκριμένο τομέα).
- Να περιορίσετε τη λήψη οινοπνεύματος 1 - 3 μερίδες ποτού / εβδομάδα.
- Να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα, που συντελεί στην αποβολή των κατακρατήσεων. Είναι επιθυμητή η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια της άσκησης και όχι σε τέτοιο βαθμό η ένταση αυτής (π.χ. γρήγορο περπάτημα για περίπου 45 λεπτά 5φορές την εβδομάδα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου