Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

26/6/09

Αντηλιακά - Μύθοι και Πραγματικότητα

1.Τι ακριβώς είναι ο δείκτης προστασίας των αντηλιακών;

O SPF είναι ένας δείκτης ο οποίος μας δείχνει πόσες φορές περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία απαιτείται για να προκληθεί ερεθισμός (κοκκινίλα) σε ένα δέρμα που φέρει αντηλιακό σε σχέση με την περίπτωση που το δέρμα εκτίθεται απροστάτευτο. Πρακτικά, μας λέει πόσες φορές περισσότερο μπορεί να εκτεθεί κάποιος στον ήλιο απ’ ότι χωρίς αντηλιακό.

2.Ισχύει ότι η εφαρμογή του αντηλιακού πρέπει να γίνεται αρκετή ώρα πριν βγω στον ήλιο και ποιο είναι το προτεινόμενο διάστημα;

Μην υπερβάλλουμε! 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο, είναι ικανοποιητικό διάστημα ώστε να δράσει το αντηλιακό και να μην κινδυνεύσετε από τον ήλιο . Αυτό που είναι πιο σημαντικό όμως είναι η ανανέωση της εφαρμογής του αντηλιακού κάθε φορά που βγαίνουμε από τη θάλασσα ή μετά από έντονη εφίδρωση (π.χ λόγω σπορ).

3.Αν πάρω τον μεγαλύτερο δυνατό δείκτη (και ασπρίσω από την εφαρμογή του), μπορώ να κάτσω στον ήλιο όση ώρα θέλω άφοβα;

Όχι! Καταρχήν ο μεγάλος δείκτης προστασίας αφορά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού – άτομα που πάσχουν από δερματοπάθειες που επιδεινώνονται από την έκθεση στον ήλιο ή μικρά παιδιά. Ένας δείκτης προστασίας της τάξης του SPF 30 είναι ικανοποιητικός για το μέσο πληθυσμό. Μην φανταστείτε όμως ότι με τον όρο ικανοποιητικός εννοούμε ότι λειτουργεί ως ασπίδα. Η σύσταση είναι σαφής και ξεκάθαρη: Με κανένα αντηλιακό δεν καθόμαστε στον ήλιο όση ώρα θέλουμε! Επίσης η χρήση αντηλιακού δεν συμβάλει στην αντιγήρανση του προσώπου.

4.Τι είναι προτιμότερο; Να κάτσω στον ήλιο με υψηλό δείκτη ή να κάτσω στην σκιά χωρίς καθόλου αντηλιακό ή έστω με μικρό;

Οι ακτίνες του ήλιου έχουν την ιδιότητα να φτάνουν σε εμάς ακόμη και όταν θεωρούμε ότι είμαστε προστατευμένοι στην σκιά. Άρα η μόνη λύση είναι να φοράτε αντηλιακό με ικανό δείκτη προστασίας ακόμη και σε αυτή την περίπτωση. Ταυτόχρονα αποφεύγετε την παρατεταμένη ηλιοθεραπεία και την έκθεση στον ήλιο χωρίς λόγο.

5. Το baby oil κάνει κακό ή απλά δεν προστατεύει;

Μπορεί να χαρίζει λάμψη και υγιή όψη στην επιδερμίδα, τα οφέλη όμως από το baby oil σταματούν εδώ. Η προστασία που παρέχει από τον ήλιο είναι απλώς μηδενική. Μπορείτε όμως να το χρησιμοποιείτε άφοβα μετά το μπάνιο γιατί ενυδατώνει σε βάθος το δέρμα.

6. Αν δεν κάνω καθόλου ηλιοθεραπεία στην παραλία και κολυμπάω όση ώρα είμαι στη θάλασσα, εξακολουθώ να χρειάζομαι αντηλιακό;

Οι ακτίνες του ήλιου φθάνουν σε εμάς κι όταν κολυμπάμε. Το νερό εξάλλου δεν φιλτράρει τις ακτίνες του ήλιου. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν κινδυνεύετε να καείτε, στον βαθμό τουλάχιστον που αυτό μπορεί να συμβεί όταν είστε ακίνητοι στην άμμο. Επιπλέον, το μαύρισμα εν κινήσει είναι πάντα πιο ομοιόμορφο.

7.Καθώς προχωράει το καλοκαίρι και μαυρίζω, εξακολουθώ να χρειάζομαι αντηλιακό; Μπορώ να χρησιμοποιώ μικρότερο δείκτη ή και καθόλου προς το τέλος του καλοκαιριού;

Πράγματι οι ανάγκες της επιδερμίδας σε αντηλιακή προστασία είναι πολύ μεγαλύτερες στις αρχές του καλοκαιριού που το δέρμα είναι ακόμη λευκό. Καθώς αυτό σκουραίνει μπορείτε να χρησιμοποιείτε σταδιακά μικρότερο δείκτη προστασίας ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται η μη χρήση αντηλιακού.

8.Μπορώ να χρησιμοποιώ το αντηλιακό σώματος και για το πρόσωπο;

Τα αντηλιακά προσώπου και σώματος είναι διαφορετικά στη σύστασή τους και προορίζονται για να καλύψουν διαφορετικές επιφάνειες. Γι αυτό και στο πρόσωπο χρησιμοποιούμε κρέμες ενώ για το σώμα τα αντηλιακά έρχονται σε μορφή γαλακτώματος. Ωστόσο, αν δεν έχετε μαζί σας αντηλιακή κρέμα προσώπου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό σας για το σώμα από το να μην βάλετε καθόλου αντηλιακό αφού η περιποίηση προσώπου είναι απαραίτητη όταν εκτείθεται στον ήλιο.

9.Υπάρχει όντως αδιάβροχο αντηλιακό και τι σημαίνει αυτό; Μια εφαρμογή αρκεί σε αυτήν την περίπτωση ή πρέπει να κάνω επαναλήψεις πάραυτα;

Ακόμα και τα προϊόντα που θεωρούνται αδιάβροχα, καθώς μπαίνουμε στη θάλασσα χάνουν τουλάχιστον το 50% της ισχύος τους. Για αυτό μην επαναπαύεστε. Επαναλάβετε την εφαρμογή κάθε φορά που βγαίνετε από την θάλασσα.

10.Υπάρχουν χημικές ουσίες στα αντηλιακά και τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η παρατεταμένη τους χρήση; Αν τα χρησιμοποιώ περιστασιακά κινδυνεύω το ίδιο;

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα αντηλιακά περιέχουν χημικές ουσίες στη σύστασή τους. Βέβαια σε αντίθεση με προηγούμενες δεκαετίες, δεν κυκλοφορούν στην αγορά αντηλιακά με χημικές ουσίες που έχουν ενοχοποιηθεί για καρκίνο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι από την παρατεταμένη τους χρήση. Οι αλλεργίες καραδοκούν.

11. Όταν βγω στην αγορά για αντηλιακά, τι πρέπει να προσέξω ώστε να είμαι βέβαιος ότι έχω κάνει τη σωστή επιλογή;

Ένα καλό αντηλιακό πρέπει να προστατεύει τόσο από την UVA όσο και από την UVB υπεριώδη ακτινοβολία. Πρέπει λοιπόν να υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις σε ευδιάκριτο σημείο της συσκευασίας. Αυτό όμως δεν αρκεί. Το αντηλιακό που θα σας προστατεύσει πραγματικά πρέπει να περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως είναι οι βιταμίνες Ε και C, καθώς και ενυδατικά συστατικά. Καθώς κάνετε την επιλογή, λοιπόν, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει αναλυτικά τα ψιλά γράμματα στα συστατικά του αντηλιακού προς αγορά και ότι ανάμεσά τους υπάρχουν οι παραπάνω αναφορές.

12.Γιατί όταν χρησιμοποιώ κρεμώδη αντηλιακά, το δέρμα μου μοιάζει σαν να ξεφλουδίζει;

Τα αντηλιακά αυτά λόγω της σύστασής τους δεν απορροφώνται από την επιδερμίδα. Αντίθετα μένουν στην επιφάνεια και δημιουργούν μια μεμβράνη που κατά τη διάρκεια της ημέρας στεγνώνει. Έτσι, δίνει την εικόνα του ξεφλουδίσματος.

13.Ποιο είναι το σωστό αντηλιακό για το μωρό μου; Αρκεί ο μεγάλος δείκτης ή πρέπει να προσέξω και τα συστατικά;

Για τη βρεφική και παιδική ηλικία είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού με SPF 30, τα οποία περιέχουν μόνο φυσικά φίλτρα (οξείδιο του ψευδαργύρου, διοξείδιο του τιτανίου).

14.Μπορώ να χρησιμοποιώ και εγώ το αντηλιακό του μωρού μου;

Φυσικά αρκεί να είστε βέβαιοι ότι δεν πάσχετε από κάποια δερματοπάθεια που απαιτεί υψηλό SPF, μεγαλύτερο του προτεινόμενου για τα παιδιά.

15. Υπάρχει περίπτωση κάποιο φυτικό αντηλιακό να μου προκαλέσει αλλεργία;

Οποιοδήποτε αντηλιακό μπορεί να προκαλέσει αλλεργία. Αυτό συμβαίνει γιατί τα σκευάσματα που για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται πολλές χημικές ουσίες.

Αντηλιακό, καλοκαίρι, ηλιοθεραπεία, δείκτης προστασίας, αλλεργίες, νερό, υπεριώδεις ακτινοβολία, εγκυμοσύνη, πανάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: