Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

10/6/08

ΣΦΕΕ : ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΦΕΕ : ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΓΩΜΑΤΟΣ ΤΙΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


Μόνο τα επώνυμα φάρμακα εγγυώνται ποιότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα της Ημερίδας που διοργάνωσαν σήμερα από κοινού ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (ΕFPIA).

Στην ημερίδα συμμετείχαν μεταξύ άλλων ως ομιλητές ο κος Χρήστος Φώλιας, Υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Γεώργιος Βλάχος Υφυπουργός Ανάπτυξης, η κα Georgette Lalis Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Βιομηχανίας και Εσωτερικού Εμπορίου, ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης Πρόεδρος του ΕΟΦ, ο κ. Θ. Αμπατζόγλου Υποδιοικητής του ΙΚΑ και άλλες επιφανείς προσωπικότητες του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα των φαρμάκων ο κος Διονύσιος Σπ.Φιλιώτης, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο κυριότερος και ισχυρότερος πυλώνας που διασφαλίζει την ποιότητα των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι η επώνυμη συνταγογράφηση με την αποκλειστική ευθύνη του θεράποντος ιατρού. Η συνταγογράφηση με την εμπορική ονομασία διασφαλίζει τον ασθενή, αλλά και τον ίδιο τον ιατρό καθώς είναι σαφές ότι μόνο το ΕΠΩΝΥΜΟ ΦΑΡΜΑΚΟ είναι η πλέον ασφαλής επιλογή και προσφέρει τις μέγιστες εγγυήσεις ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Ένας δεύτερος ισχυρός πυλώνας είναι η ταινία γνησιότητας και το διπλό barcode που υπάρχουν στις συσκευασίες των φαρμάκων. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η δεδομένη υποστήριξη του ΣΦΕΕ και της EFPIA στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση της ανασυσκευασίας των φαρμάκων ως ασπίδα προστασίας έναντι των πλαστών».

Συμφωνία παγώματος τιμών φαρμάκων για ένα χρόνο μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια τολμηρή πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ που καταδεικνύει και επικυρώνει την υπευθυνότητα και την κοινωνική ευαισθησία του Συνδέσμου. «Προέχει η κοινωνική μας ευαισθησία», υπογράμμισε ο κος Φιλιώτης.

Επιπλέον, ο κος Φιλιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όπως γνωρίζετε, τα φάρμακα στην Ελλάδα υπόκεινται σε αγορανομικές διατάξεις που καθορίζουν τη τιμή τους βάσει του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 (το 2+1). Επισημαίνεται ότι το σύστημα αυτό καθηλώνει τις τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα και μάλιστα είχαμε προτείνει να ισχύσει σύστημα με βάση τις 5 χαμηλότερες χώρες. Ωστόσο πρόκειται για ένα σύστημα διαφανές, αντικειμενικό και δίκαιο. Θα πρέπει ακόμη να τονιστεί ότι η άνοδος όλων των πρώτων υλών καθώς και το διεθνές και ευρωπαϊκό κύμα ανατιμήσεων, σπρώχνει τις τιμές και των φαρμάκων συνεχώς προς το πάνω. Παρόλα αυτά με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης αποφασίσαμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια και να ανταποκριθούμε στο γενικότερο κάλεσμα της κυβέρνησης για συγκράτηση των τιμών στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις σε συμφωνία με το Υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησαν στο πάγωμα των τιμών των φαρμάκων για ένα χρόνο» .

Ακολούθως, στην ιδιαιτέρως σημαντική ομιλία του ο κ. Χρήστος Φώλιας, Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε «Διασφαλίζουμε και προωθούμε την άμεση πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων σε υψηλής ποιότητας φάρμακα και προχωρούμε σε όλες τις πρωτοβουλίες για να διατηρήσουμε παλιά και καταξιωμένα φάρμακα στην αγορά. Συγχαίρουμε το ΣΦΕΕ για την απόφασή του να στηρίξει την προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Κυβέρνησης για συγκράτηση των τιμών».

Η κα Georgette Lalis, Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Βιομηχανίας και Εσωτερικού Εμπορίου, στο πλαίσιο της ομιλίας της μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της νομοθεσίας προκειμένου να προστατεύεται η δημόσια υγεία από τις συνέπειες εγκληματικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του παγκοσμιοποιημένου εμπορίου πλαστών φαρμάκων και να αποτρέπεται η είσοδος τους στην αλυσίδα διανομής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια ο κ. Γεώργιος Βλάχος, Υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε «Η ελληνική φαρμακευτική αγορά έχει πολλά θετικά στοιχεία που οφείλει να τα διατηρήσει. Στην προσπάθεια που καταβάλλει η φαρμακοβιομηχανία για ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική αγορά φαρμάκων, η πολιτεία θα παραμείνει αρωγός». Ο Υφυπουργός συνεχάρη τον ΣΦΕΕ για την απόφασή του να προχωρήσει στο πάγωμα των τιμών των φαρμάκων.

Επιπλέον ο κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, Υποδιοικητής του ΙΚΑ ανέφερε ότι: « Ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο ο διαγωνισμός ηλεκτρονικής επεξεργασίας των περίπου 25 εκατομμυρίων συνταγών που αφορούν τους ασφαλισμένους και θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.»

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, Προέδρου του ΕΟΦ ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι όχι η βελτίωση ενός γραφειοκρατικού μηχανισμού έκδοσης αδειών κυκλοφορίας αλλά η διασφάλιση υψηλών προτύπων ποιότητας και ασφάλειας στα φάρμακα.»



Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα Σοφία Μελά, Επιστημονική Δ/ντρια ΣΦΕΕ
Τηλ επικοινωνίας 210 6891101
Ε-mail sofia.mela@sfee.gr
ΣΦΕΕ
Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος
Λ. Κηφισίας 280 & Αγρινίου 3
152 32 Χαλάνδρι, ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 210 6891 101 Fax : 210 6891 060
Ε mail : http://www.blogger.com/
Eπισκεφτείτε το site του ΣΦΕΕ στο http://www.sfee.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: