Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

20/5/08



ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ



Ζωή. Μπορείτε να σκεφτείτε κάτι πιο σημαντικό;
Η πρωτοβουλία των μαθητών της δευτέρας λυκείου των εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» για τη διάδοση της ιδέας της Δωρεάς Οργάνων και της μεταμόσχευσης.

Ρόδος, 14 Μαΐου 2008- Μία πολύ σοβαρή και σημαντική προσπάθεια κατέβαλαν οι μαθητές της Β’ Λυκείου των εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» για τη διάδοση της ιδέας της δωρεάς Οργάνων και της μεταμόσχευσης. Το χρονικό αυτής της προσπάθειας παρουσιάστηκε σε Συνέντευξη Τύπου στη Ρόδο, στις 06 Μαΐου 2008 από τη Φιλόλογο κα Φαίη Σίνη, η οποία υπήρξε η συντονίστρια της όλης ενέργειας και το Νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, ενώ σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ακολούθησε σχετική ημερίδα με τίτλο : «Ζήτημα Ζωής-Δώρο Ζωής» το Σάββατο 10 Μαΐου 2008.
Η παγκόσμια ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων στάθηκε η αφορμή για τους μαθητές να ξεκινήσουν μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών της Ρόδου. Στις 28 Οκτωβρίου 2007, με τη βοήθεια του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, η ιδέα ξεκίνησε να υλοποιείται και ολοκληρώθηκε ύστερα από πολλούς μήνες με πλούσιο υλικό, το οποίο παρουσιάστηκε το Σάββατο 10 Μαΐου 2008 στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Ξενοδοχείου Capsis.


Η εκστρατεία ενημέρωσης ξεκίνησε με την προσωπική έρευνα των παιδιών σχετικά με τη στάση των πολιτών της Ρόδου, απέναντι στη μεταμόσχευση και τη δωρεά οργάνων και συνεχίστηκε με ενημερωτικό υλικό από ειδικούς για όλες τις μορφές και τις διαδικασίες της μεταμόσχευσης.


Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων στήριξε και ενθάρρυνε τη συγκεκριμένη προσπάθεια, καθώς τέτοιου είδους πρωτοβουλίες λειτουργούν συμπληρωματικά και επιπρόσθετα στο έργο που επιτελεί ο ΕΟΜ για τη διάδοση της ιδέας της Δωρεάς Οργάνων και της μεταμόσχευσης.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων το α’ τρίμηνο του 2008, η πορεία της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας στη χώρα μας σημείωσε αύξηση κατά 56% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καθώς, σημειώθηκαν 50 μεταμοσχεύσεις σε σχέση με τις 32 που είχαν πραγματοποιηθεί το α’ τρίμηνο του 2007.
Οι Έλληνες ευαισθητοποιούνται ολοένα και περισσότερο απέναντι στη Δωρεά Ιστών και Οργάνων και αυτό αποτυπώνεται και στα νούμερα καθώς, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2008 αξιοποιήθηκαν τα 20 από τα 31 περιστατικά δυνητικών δοτών που αναφέρθηκαν από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αγγίζοντας το ιδιαίτερα ικανοποιητικό ποσοστό αξιοποίησης της τάξης του 64,5%. Τα αισιόδοξα αυτά αποτελέσματα προκύπτουν λόγω της αυξανόμενης διεύρυνσης της δεκτικότητας των οικογενειών των εκλιπόντων στη Δωρεά των Οργάνων τους καθώς και λόγω των εντατικών προσπαθειών των Ιατρών και Συντονιστών των Μ.Ε.Θ. σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Μ., προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2007, το ποσοστό αξιοποίησης άγγιζε μόλις το 29,2%, καθώς από τους 41 εγκεφαλικούς θανάτους που είχαν αναφερθεί αξιοποιήθηκαν ως δότες οργάνων μόνο οι 12.


Στην Ημερίδα, το Σάββατο 10 Μαΐου 2008, παρουσιάστηκαν σημαντικά και ουσιαστικά θέματα για τη Δωρεά Οργάνων και τις διαδικασίες της μεταμόσχευσης από διακεκριμένους επιστήμονες. Συγκεκριμένα μίλησαν οι κ.κ. Π. Αληβάνη διευθυντής Νεφρολογικής κλινικής-μονάδας Τεχνητού Νεφρού, Αρχίατρος στο Γ.Ν.Ρόδου, Μ. Τριανταφύλλου Διευθυντής Μ.Ε.Θ, Μ. Χατζηαντωνίου Κοινωνική λειτουργός Γ.Ν. Ρόδου, Αθηνά Γόμπου Νεφρολόγος, Προϊσταμένη Ιατρικής Υπηρεσίας Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, εκ μέρους του Προέδρου & του Δ.Σ. του ΕΟΜ και Γιούλη Μενουδάκου Ψυχολόγος, Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΕΟΜ.

Ο Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης απέστειλαν ενθαρρυντικές επιστολές στους μαθητές καλώντας τους να συνεχίσουν την υποδειγματική προσπάθεια. Ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχτεί εκπροσώπους των παιδιών για να τον ενημερώσουν για την όλη ενέργεια.

Η φιλόλογος κυρία Φαίη Σίνη δήλωσε: «Η προσπάθεια που κατέβαλαν τα παιδιά ήταν πολύ σημαντική και ουσιώδης, μετά από πολλούς μήνες δουλειάς καταφέραμε να συγκεντρώσουμε υλικό από πολλές και διαφορετικές πλευρές έτσι ώστε να παρουσιάσουμε όλες τις πτυχές για τη μεταμόσχευση και τη δωρεά οργάνων. Ελπίζουμε αυτή η προσπάθεια να σας συγκινήσει αλλά και να σας ευαισθητοποιήσει, όπως συνέβη και με εμάς. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που μας βοήθησαν και μας αφιέρωσαν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους.»

Ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κύριος Γιάννης Μαχαιρίδης δήλωσε: «η δωρεά οργάνων είναι ένα πολύτιμο δώρο ζωής για τους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη. Η ενημέρωση του κόσμου είναι το πιο σημαντικό για αυτό και αυτή η προσπάθεια μας βρίσκει όλους αρωγούς. Η εκστρατεία ενημέρωσης όμως δεν σταματάει εδώ, καθώς θα συνεχιστεί και με άλλα ειδικά φυλλάδια ενημέρωσης που θα μοιραστούν στους κατοίκους του νομού μας»

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΕΟΜ, κυρία Γιούλη Μενουδάκου δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βλέπει κανείς τη θετική ανταπόκριση του κόσμου απέναντι στη Δωρεά Ιστών και Οργάνων, πόσο μάλιστα όταν αυτό προκαλείται από παιδιά και εφήβους. Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων ενθαρρύνει και επικροτεί τις προσπάθειες που γίνονται για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τη Δωρεά Οργάνων και τη Μεταμόσχευση, καθώς με αυτό τον τρόπο διαλύονται και οι τελευταίοι φόβοι και προκαταλήψεις που μπορεί να υπάρχουν.»
Η κυρία Αθηνά Γόμπου Νεφρολόγος, Προϊσταμένη Ιατρικής Υπηρεσίας Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων δήλωσε: «Ο κόσμος ευαισθητοποιείται όλο και περισσότερο απέναντι στη δωρεά Ιστών και Οργάνων και αυτό φαίνεται και από την αύξηση που είχαμε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 στο ποσοστό αξιοποίησης των δοτών που έφτασε το 64,5%. Εκτός όμως από τη δεκτικότητα των οικογενειών των εκλιπόντων στη δωρεά των οργάνων τους, σημαντικό ρόλο στην αύξηση των δοτών και των μεταμοσχεύσεων διαδραματίζουν οι εντατικές προσπάθειες των Ιατρών και Συντονιστών των Μ.Ε.Θ. σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Μ. Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για τη διάδοση της ιδέας της Δωρεάς Ιστών και Οργάνων, ο ΕΟΜ δεν επαναπαύεται ποτέ και δουλεύει εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, στηρίζοντας πάντα προσπάθειες σαν αυτήν.»




Προς τους δημοσιογράφους:
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τις κ.κ. Μάρβα Πάνου - τηλ.210 6837681, Αλεξάνδρα Τσεσμελή - τηλ. 210 6837682 (ΙΚΟΝ)


____________________________________________________________________________________

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) ιδρύθηκε το 1999 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με έδρα την Αθήνα και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Στόχος του Ε.Ο.Μ. σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι η ανάπτυξη του μεταμοσχευτικού προγράμματος της χώρας μας καθώς και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού γύρω από την Ιδέα της Δωρεάς Ιστών και Οργάνων με στόχο την αύξηση των μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων και μυελού των οστών.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί κανείς να μην αναρτήσει σχόλιο; Γιατί απλά να κοιτάνε, να διαβάζουν (είτε ολόκληρη την ανάρτηση είτε την μισή) και να φεύγουν; Γιατί όποτε συναντάνε θέματα υγείας ή τον θάνατο μπροστά τους, να στρίβουν ψάχνοντας άλλη διέξοδο;
Γιατί οι υπεύθυνοι υγείας δεν συνενόνονται για κάτι πιο δυνατό, κάτι πιο ισχυρό, και όπως είπε ο μεγάλος συγγραφέας Ο Νίτσε, να σπάσει τα αφτιά των ανθρώπων;
Όλοι μας, Έλληνες. Όλοι μας οι Έλληνες έχουμε την προσφορά και το φιλότιμο μέσα μας. Γιατί κάποιοι βγάζουν το αντίθετο; Και γιατί αυτό το αντίθετο να κυριαρχεί στην μεγαλύτερη πλοιοψηφία των Ελλήνων;
Η Ιατρική είναι αποτέλεσμα πολιτισμού. Αλλά για τον σημερινό άνθρωπο πολιτισμός είναι ότι έρχεται στην Ελλάδα με τις ευλογίες των ξένων χωρών.
Μπορούμε. Αλλά δεν δρούμε. Ο σημερινός άνθρωπος επίσης, έχει πολλά στο κεφάλι του, την καθημερινότητα (απλά). Που τον κάνει να τρέχει κάθε μέρα για να βγάλει τα προς το ζην.
Αλλά, όχι. Αν θέλαμε, όλοι θα μπορούσαμε να συμβάλουμε. Όλοι θα μπορούσαμε να ενδιαφερθούμε. Και εκδηλώσεις να μην γίνονται μόνο μια - δυο φορές τον χρόνο και κάποιοι να πέρνουν πρωτοβουλίες και -δυστυχώς- οι περισσότερες να πηγαίνουν στο κενό. Πρέπει όλοι μαζί να προωθήσουμε την Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων. Με Συλλογικότητα και με σθένος. Γιατί όπως αγαπάμε εμείς τη ζωή, έτσι θέλουν και οι άλλοι να την αγαπήσουν. Και πως θα αγαπήσουν κάτι, όταν δεν το έχουν;