Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

27/10/10

Μεταβολισμός και δίαιτα

Ο βασικότερος παράγοντας που επηρεάζει το βάρος ενός ατόμου, τον ρυθμό με τον οποίο χάνει ή παίρνει κιλά και συνεπώς και την υγεία του, είναι ο μεταβολισμός. Ο μεταβολισμός αλλάζει στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου και οι μεταβολικές απαιτήσεις του κάθε ατόμου εξαρτώνται από το τις απλές, καθημερινές κινήσεις που κάνει ακούσια, όπως το να ανοιγοκλείσει τα μάτια του, από την επίδραση των τροφών στον οργανισμό του και από την καθημερινή, φυσική του δραστηριότητα.

Ο μεταβολισμός χρειάζεται για τη λειτουργία των βασικών ζωτικών οργάνων ενός οργανισμού. Υφίστανται όμως και αρκετοί παράγοντες που τον επηρεάζουν όπως η ηλικία, η σύσταση του κάθε σώματος, το φύλο, η επιφάνεια του σώματος και πολλοί ακόμη.

Όσον αφορά την ηλικία είναι ευρέως γνωστό πως όσο αυξάνονται τα χρόνια ενός ατόμου τόσο μειώνεται ο μεταβολισμός του.

Αναφερόμενοι στη σύσταση του σώματος εννοούμε τη μυική του μάζα. Συγκεκριμένα ένα άτομο με αυξημένο μυικό ιστό έχει σαφέστατα γρηγορότερο μεταβολισμό. Το ανδρικό φύλο έχει λόγω κατασκευής περισσότερή μυική μαζα όπως γι' αυτό και έχει και πιο αυξημένο μεταβολισμό έναντι του γυναικείου. Ένας ακόμη παράγοντας που παίζει ρόλο είναι η επιφάνεια του σώματος ενός ατόμου που όσο μεγαλύτερη είναι τόσο πιο αυξημένος είναι και ο μεταβολισμός. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα μεγαλόσωμο άτομο έχει ανάγκη περισσότερη ενέργεια για την εφίδρωσή του.

Αδιαμφισβήτητης σημασίας είναι και η παρουσία των ενδοκρινών αδένων. Οι ορμόνες που εκκρίνονται απ΄ αυτούς, οι οποίες είναι η ινσουλίνη, οι θυροειδικές, η κορτιζόλη, η γλυκαγόνη και άλλες, αποτελούν ρυθμιστές της μεταβολικής δραστηριότητας.

Κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τώρα οι γυναίκες εχούν πιο πολλή μυική μάζα, λόγω της αύξησης της μυικής μάζας της μήτρας, του πλακούντα και του εμβρύου, και συμπεριλαμβανομένου του πλήθους των ορμονών ο μεταβολισμός αυξάνεται.

Τέλος επηρεάζουν τον μεταβολισμό, εκτός της ποσότητας της τροφής (δίαιτας και διατροφής) που προσλαμβάνει ένα άτομο, και ορισμένες τροφές όπως η καφείνη, ουσίες του τσαγιού, τα αναψυκτικά, η σοκολάτα και άλλα.

Επομένως ο μεταβολισμός του κάθενος εξαρτάται από τους παραπάνω παράγοντες και είναι ατομική υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: