Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

28/10/10

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ

Η αντικατάσταση ενός οργάνου αυξάνει τη διάρκεια της ζωής και συμβάλλει στην αποκατάσταση της υγείας πολλών ασθενών με ανεπάρκεια οργάνων, οι οποίοι θα πέθαιναν σε διαφορετική περίπτωση.

Τα παιδιά με νεφρική ανεπάρκεια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες μακρόχρονης επιβίωσης όταν υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού, παρά όταν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Ασθενείς των οποίων οι πνεύμονες ή η καρδιά δεν λειτουργούν πλέον μπορούν να λάβουν μόσχευμα πνεύμονα ή καρδιάς, για να ζήσουν. Σε ασθενείς με σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, η μεταμόσχευση είναι η μόνη επιλογή.

Παρά το σωτήριο ρόλο της μεταμόσχευσης, υπάρχει στασιμότητα ή ακόμα και κάμψη στον αριθμό των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση.

Αυτό διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως και οφείλεται, κατά κύριο λόγο, σε απροθυμία των συγγενών στο να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που πέθαναν. Οι αιτίες της απροθυμίας αυτής είναι, σίγουρα, πολλές αλλά οι σημαντικότερες πρέπει να αναζητηθούν:

• στην ελλιπή ενημέρωση του πληθυσμού για τη σημασία της δωρεάς οργάνων

• στην έλλειψη εμπιστοσύνης και στο φόβο για εμπόριο οργάνων

• στις διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, η δωρεά οργάνων, είναι μία από τις πιο σημαντικές προσφορές που μπορεί σήμερα να κάνει κάποιος για το συνάνθρωπο.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη



Ιατρός Παθολόγος


Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά


24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά : 2106252770


LINKS


http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ


http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER.





Δεν υπάρχουν σχόλια: