Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

24/7/09

Τάσεις Αισθητικής Οδοντιατρικής

Στο παγκόσμιο οδοντιατρικό στερέωμα έχουμε 3 συντηρητικά όπλα αποκατάστασης του χαμόγελου: το bonding (ορθοδοντική), τα lumineers και τα veneers (όψεις πορσελάνης). Κι οι τρεις θεραπείες, απευθύνονται σε όσους θέλουν να διορθώσουν το χαμόγελό τους ως προς το χρώμα, το σχήμα, να καλύψουν πολλαπλές εμφράξεις «σφραγίσματα», να κλείσουν κενά ή να ισιώσουν στραβά δόντια, αφού έχουν αποκλείσει την ορθοδοντική ως θεραπεία εκλογής.

Bonding: «Αγριεύεται» η αδαμαντίνη δέκα δοντιών στην άνω γνάθο και δέκα δοντιών στην κάτω γνάθο και «χτίζονται» με συνθετική ρητίνη.
Η συνθετική ρητίνη είναι ένα εύπλαστο υλικό με διαφάνειες και χρωστικές, το οποίο στα χέρια ένος έμπειρου γιατρού μπορεί να κάνει θαύματα. Μεταμορφώνουμε την εικόνα ενός χαμόγελου, χαρίζοντάς του πάλι νεότητα και λάμψη. Η διάρκεια ζωή τους είναι 6-8 χρόνια, αφού συντηρούνται σωστά με γυάλισμα ανά 6 μήνες, επειδή χρωματίζονται σταδιακά με τις χρωστικές.

Lumineers: Πρωτοεμφανίσηκαν στην Αμερική πριν 20 χρόνια και παρουσιάζονται στην Ελλάδα ως «νέα μέθοδος». Παίρνουμε ένα αποτύπωμα στην άνω γνάθο, ένα στην κάτω γνάθο χωρίς να τροχίσουμε τα δόντια και τα στέλνουμε σ’ ένα εξειδικευμένο οδοντοτεχνικό εργαστήριο στην Αμερική «παγκόσμια πατέντα».
Μετά από ένα μήνα περίπου, μας στέλνουν 20 πολύ λεπτές όψεις πορσελάνης, δέκα στην άνω και δέκα στην κάτω γνάθο «σαν φακούς επαφής» εφόσον τα δόντια είναι ίσια, οι οποίες συγγκολώνται στην μπροστινή επιφάνεια των δοντιών αφού πρώτα επεξεργαστούμε την αδαμαντίνη «την αγριέψουμε» μ’ ένα ειδικό φάρμακο.


Veneers: Τροχίζουμε την μπροστινή επιφάνεια δέκα δοντιών στην άνω και δέκα δοντιών στην κάτω, αφαιρώντας αδαμαντίνη πάχους 0,5 χιλιοστά και παίρνουμε αποτυπώματα των γνάθων. Κατασκευάζουμε επιτόπου mock-ups, δηλαδή προσωρινές όψεις οι οποίες είναι πανομοιότυπες σε μέγεθος και χρώμα με τις τελικές εργασίες.


Έχουμε μια πρώτη εντύπωση από το πρώτο ραντεβού πως θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Δοκιμάζουμε μετά από μια εβδομάδα τις όψεις που έχει κατασκευάσει ο κεραμίστας οδοντοτεχνίτης, κι ελέγχουμε τόσο την εφαρμογή τους όσο και την αισθητική τους. Γίνονται οι απαιτούμενες διορθώσεις και την επόμενη συγγκολλούνται στα δόντια.

* Αν το ζητούμενο είναι να αποκαταστήσουμε άμεσα το χαμόγελο π.χ. παντρευόμαστε σε μια εβδομάδα, τότε η λύση είναι το bonding.
* Αν το ζητούμενο είναι να μην ξοδέψουμε πολλά χρήματα, η λύση είναι πάλι το bonding.
* Αν ανήκετε στην κατηγορία αυτών που δεν θέλουν με τίποτα να τροχίσουν τα δόντια τους για αισθητικούς λόγους, η λύση εκλογής είναι τα lumineers.
* Αν ανήκετε στην κατηγορία αυτών που λατρεύουν τα προκλητικά λευκά χαμόγελα όπως της Halle Berry, η λύση είναι πάλι τα lumineers.
* Αν έχετε υψηλές προσδοκίες αισθητικής ως προς το natural look και σας αρέσει ένα χαμόγελο όπως της Julia Roberts, σαφώς πρέπει να επιλέξετε veneers.
* Αν τέλος, θέλετε να έχετε τον πλήρη έλεγχο του αποτελέσματος, δεν σας νοιάζει να θυσιάσετε λίγη αδαμαντίνη και σας αρέσει να σας λένε «τί έκανες στο πρόσωπό σου; Κάτι άλλαξε» χωρίς να προσδιορίζει κανείς τί, σαφώς ανήκετε στην κατηγορία των veneers.


Η τάση τόσο στην πλαστική χειρουργική όσο και στην αισθητική οδοντιατρική, είναι επεμβάσεις οι οποίες δεν είναι ορατές και προκλητικές.
Στην πλαστική χειρουργική είχαμε πριν δέκα χρόνια «επιθετικές» επεμβάσεις που τα αποτελέσματα ήταν «προσωπεία τρόμου» και τα χαμόγελα ήταν υπέρλευκα και «χοντρά» σε πάχος, σαν να τα είχαμε βάψει με blanco. Σήμερα, προτιμούμε πρόσωπα νέα, που δείχνουν κι είναι υγιή με χαμόγελα natural, σαν να γεννηθληκαμε με αυτά ή τα είχαμε όλη μας τη ζωή.
Απόλυτο πρότυπο τόσο της πλαστικής χειρουργικής όσο και της αισθητικής οδοντιατρικής η Madonna, που αν και 50 ετών έχει «φρέσκο» πρόσωπο, χωρίς να είναι προκλητικό και χαμόγελο υγιές, λευκό, χωρίς να φαίνεται ψεύτικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: