Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

21/11/07

H ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Aπό την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD
Υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου ‘Σώμα Υγιες’
Επιστημονική Συνεργάτης του Περιοδικού Υγείας Prevention (Eκδόσεις Λυμπέρη)

Eπιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο ‘Σώμα Υγιές’
Κωνσταντινουπόλεως 22 και Γρηγ. Λαμπράκη 257, 2ος όροφος, Νεάπολη, Πειραιάς.
Τηλ/φαξ: 2104933334
Κινητό τηλ: 6978121595

www.somaygies.gr
info@somaygies.gr

Τα προβιοτικά είναι οφέλιμα βακτήρια, ως επί το πλείστον του γαλακτικού οξέος, τα οποία χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων και λαμβάνονται ως συμπληρώματα διατροφής, καθώς μετατρέπουν τα σάκχαρα και άλλους υδατάνθρακες σε γαλακτικό οξύ. Σε αυτή τη χημική αντίδραση οφείλεται η γεύση του γιαουρτιού και γενικότερα όλων των προιόντων γάλακτος που έχουν υποστεί ζύμωση. Επιπροσθέτως, με αυτή τη διαδικασία χαμηλώνει το PΗ και μειώνονται οι πιθανότητες για να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί, άρα αυξάνεται η διάρκεια ζωής του προιόντος.

Η συμβολή των προβιοτικών βακτηρίων στην καλή λειτουργία του εντέρου είναι σημαντική, καθώς συντελλούν στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Στο έντερο μας υπάρχουν εκατομμύρια οφέλιμα βακτήρια τα οποία όταν βρίσκονται σε ισορροπία, τότε η κινητικότητα του εντέρου και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας λειτουργούν φυσιολογικά. Παρόλα αυτά, ο σύγχρονος τρόπος ζωής που περιλαμβάνει χρήση αλκόολ, καπνού, αντιβιοτικών φαρμάκων, τοξικών ουσιών, περιορισμένης πρόσληψης φυτικών ινών και αυξημένου στρές προκαλεί διαταραχή στον αριθμό των οφέλιμων βακτηρίων.

Η ποιότητα της διατροφής και πιο συγκεκριμένα η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών ουσιών, η μειωμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ διαταράσσουν την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου. Δεν υπάρχουν σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία στη βιβλιογραφία που να δείχνουν ότι η πρόσληψη προβιοτικών ως συμπληρώματα διατροφής μπορεί να έχει μόνιμη αλλαγή στην εντερική χλωρίδα, καθώς με τη διακοπή των συμπληρωμάτων αυτόματα μειώνεται ο αριθμός των βακτηρίων στα κόπρανα. Κατά συνέπεια για να υπάρχει μόνιμο όφελος από την πρόσληψη συμπληρωμάτων θα πρέπει να προσλαμβάνονται συνεχώς.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές από τις θετικές δράσεις των προβιοτικών:

1) Συμβάλλουν στην αντιμετώπιστη της δυσανεξίας στην λακτόζη, καθώς μετατρέπουν την λακτόζη σε λακτικό οξύ.
2) Συντελλούν στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου λόγω λόγω της ικανότητας τους να συνδέονται με ετεροκυκλικές αμίνες που είναι καρκινογόνες ουσίες. Μερικές μελέτες δείχνουν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου σε άτομα που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προιόντα με ζύμωση όπως το γιαούρτι.
3) Ορισμένες κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προιόντων με ζύμωση συντελλεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
4) Προστατεύουν κατά των παθογόνων μικροβίων και συμβάλλουν στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω της αύξησης των λεμφοκυττάρων Τ και της βελτίωσης της διαδικασίας της φαγοκυττάρωσης. Επιπροσθέτως μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μειώνουν τη φθορά των δοντιών στα παιδιά, την παρουσία μολύνσεων στο αναπνευστικό σύστημα και την συχνότητα εμφάνισης διάρροιας.
5) Μειώνουν την παρουσία επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο.
6) Βελτιώνουν την απορρόφηση των ιχνοστοιχείων.
7) Μειώνουν τα συμπτώματα της κολίτιδας.
8) Δρουν κατά της φλεγμονής ρυθμίζοντας τη δράση των κυτοκίνων. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ατοπικού εκζέματος στα παιδιά και των αλλεργιών από την κατανάλωση γάλακτος.

Συμπερασματικά, ο οργανισμός μας χρειάζεται την σωστή ποσότητα προβιοτικών προκειμένου εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ποσότητα προβιοτικών παρόλα αυτά η οφέλιμη δράση τους σταματά όταν σταματήσει και η πρόσληψη τους. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε την σωστή λειτουργία του εντέρου μας, είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε άφθονες φυτικές ίνες (από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια), να πίνουμε 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα και να είμαστε δραστήριοι στην καθημερινότητα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: