Η εξασφάλιση φυσιολογικής ενεργειακής εφεδρείας στον άνθρωπο είναι
μία σύνθετη λειτουργία που προϋποθέτει την ομαλή συνεργασία μιας ποικιλίας
οργανικών συστημάτων. Ορμόνες της κυκλοφορίας, νευρωνικές συνδέσεις των ιστών
με τον εγκέφαλο συνεργάζονται αρμονικά για να ρυθμιστεί η ομαλή λειτουργία των
εργοστασίων παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, των μιτοχονδρίων. Η τροφοδοσία
των μιτοχονδρίων με επαρκές οξυγόνο και
θρεπτικά συστατικά για να γίνουν οι καύσεις και να παραχθεί τριφωσφορική
αδενοσίνη ATP είναι ζωτική για την λειτουργία τους. Οι ελεύθερες ρίζες είναι
ουσίες που συσσωρεύονται στα κύτταρα και προκύπτουν ως προϊόντα του
μεταβολισμού ή έκθεσης σε τοξίνες, καπνό, ακτινοβολία. Οι ελεύθερες ρίζες, παρακωλύουν τον ομαλό μεταβολισμό του ΑΤP και συντελούν στην
παθογένεση μιας ευρείας ποικιλίας συνδρόμων χρόνιας κόπωσης. Κυρίαρχο ρόλο κατά
την θεραπεία των συνδρόμων αυτών έχει η χορήγηση αντιοξειδωτικής θεραπείας, η
οποία εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, σε συνδυασμό με διατροφικά προγράμματα
πλούσια σε φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Κύρια φυσικά αντιοξειδωτικά είναι
οι βιταμίνες Α C και Ε, τα καροτενοειδή, η λουτεΐνη, το λυκοπένιο, το σελήνιο,
τα φλαβονοειδή, οι ταννίνες, οι φαινόλες και οι λιγνάνες. Σε άριστη μορφή τα
φυσικά αντιοξειδωτικά ανευρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και τους χυμούς τους,
σε προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, σπόρους, βότανα, μπαχαρικά, κακάο, σοκολάτα. Στην διατροφική θεραπεία κυρίαρχο ρόλο έχει η
χρήση λειτουργικών τροφίμων μπαχαρικών και βοτάνων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά
σε υψηλές δόσεις και σε συστηματική βάση (πίνακας 1). Η επιλογή του συνδυασμού και της δοσολογίας των λειτουργικών τροφίμων
εξαρτάται από τον τύπο του συνδρόμου κόπωσης από το οποίο πάσχει ο ασθενής και τη
συνολική κατάσταση υγείας του εξεταζόμενου και πρέπει να γίνεται προσεχτικά διότι παρά την ύπαρξη υψηλής συγκέντρωσης αντιοξειδωτικών προαγωγών, ορισμένα από τα λειτουργικά τρόφιμα και βότανα σε υψηλές δόσεις έχουν παρενέργειες. Ο σωστός σχεδιασμός των διατροφικών
προγραμμάτων σε συνδυασμό με την χορήγηση των κατάλληλων φυσικών φαρμάκων είναι
σημαντικό έργο του ιατρού που αναλαμβάνει τα σύνδρομα αυτά.
(πίνακας 1 ΠΗΓΗ http://www.nature.com/ejcn/journal/v64/n3s/fig_tab/ejcn2010221t1.html )
Πίνακας 1. πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά περιεχόμενο των 100 πλουσιότερες τροφές (mg ανά 100 g ή mg ανά 100 ml). Για τη μέτρηση των πολυφαινολών χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της χρωματογραφίας ενώ για το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο των τροφίμων η μέθοδος FOLIN. Ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα, λόγω προβλημάτων κατά τη μέτρηση των πολυφαινολών με τη μέθοδο της χρωματογραφίας. H περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά των συγκεκριμένων τροφίμων έχουν ως εξής:: φακές (6553 mg / 100 g), ρίγανη-oregano (5,452 mg / 100 g), αποξηραμένο θρούμπι – καλοκαιρινή ποκιλία-savory (4512 mg / 100 g), αποξηραμένο χαμομήλι (2483 mg / 100 g), αποξηραμένος κόλιανδρος (2,260 mg / 100 g), fenugreek (τριγωνέλλα) (2250 mg / 100 g), αποξηραμένο θρούμπι-χειμωνιάτικη ποικιλία (1880 mg / 100 g), φιστίκι (1490 mg / 100 g), ύσσωπος-hyssop (1623 mg / 100 g), αποξηραμένος άνηθος (1250 mg / 100 g), σταφίδες (1065 mg / 100 g), κουκιά (1039 mg / 100 g), μαύρο πιπέρι (1000 mg / 100 g), φρέσκια μέντα-peppermint (980 mg / 100 g), μαύρο βατόμουρο-raspberry (980 mg / 100 g), σύκο (960 mg / 100 g), φρέσκια ρίγανη-oregano(953 mg / 100 g), λευκό πιπέρι (780 mg / 100 g), φρέσκο εστραγκόν (tarragon) (570 mg / 100 g ), φυστικοβούτυρο (536 mg / 100 g), μύρτιλλο-bilberry (525 mg / 100 g).
Τροφή
|
Ομάδα τροφίμων
| ||||||
Περιεχόμενο
|
Κατάταξη
|
Περιεχόμενο
|
Κατάταξη
|
Περιεχόμενο
|
Κατάταξη
| ||
Γαρίφαλο
|
Καρυκεύματα
|
15 188
|
1
|
15 188
|
1
|
16 047
|
1
|
Μέντα αποξηραμένη
|
Καρυκεύματα
|
11 960
|
2
|
7920
|
2
|
980
|
26
|
Γλυκάνισο
|
Καρυκεύματα
|
5460
|
3
|
5460
|
3
|
1810
|
16
|
Κακάο σε σκόνη
|
Τρόφιμα με κακάο
|
3448
|
4
|
3294
|
4
|
1104
|
24
|
Ρίγανη Μεξικού, αποξηραμένη
|
Καρυκεύματα
|
2319
|
5
|
2137
|
5
|
-
|
-
|
Σπόροι σέλινου
|
Καρυκεύματα
|
2094
|
6
|
1007
|
10
|
-
|
-
|
Blackchokeberry
|
Φρούτα
|
1756
|
7
|
1432
|
7
|
1752
|
17
|
Μαύρη σοκολάτα
|
Τρόφιμα με κακάο
|
1664
|
8
|
1618
|
6
|
1860
|
13
|
Γεύμα από λιναρόσπορους
|
Σπόροι
|
9
|
8
|
-
|
-
| ||
Βlack elderberry
|
Φρούτα
|
1359
|
10
|
804
|
13
|
1950
|
12
|
κάστανο
|
Σπόροι
|
1215
|
11
|
1215
|
9
|
2757
|
9
|
Κοινό φασκόμηλο, αποξηραμένο
|
Καρυκεύματα
|
1207
|
12
|
893
|
12
|
2920
|
8
|
Δεντρολίβανο, αποξηραμένο
|
Καρυκεύματα
|
1018
|
13
|
522
|
14
|
2519
|
10
|
Δυόσμος, αποξηραμένος
|
Καρυκεύματα
|
956
|
14
|
491
|
18
|
6575
|
3
|
Κοινό θυμάρι, αποξηραμένο
|
Καρυκεύματα
|
878
|
15
|
464
|
19
|
1815
|
15
|
Lowbush blueberry
|
Φρούτα
|
836
|
16
|
496
|
15
|
471
|
35
|
Φραγκοστάφυλο
|
Φρούτα
|
758
|
17
|
464
|
20
|
821
|
29
|
Κάπαρη
|
Καρυκεύματα
|
654
|
18
|
389
|
21
|
3600
|
6
|
Μαύρη ελιά
|
Λαχανικά
|
569
|
19
|
320
|
22
|
117
|
53
|
Highbush blueberry
|
Φρούτα
|
560
|
20
|
295
|
23
|
205
|
40
|
Φουντούκι
|
Σπόροι
|
495
|
21
|
493
|
16
|
687
|
30
|
Πεκάν σπόροι
|
Σπόροι
|
493
|
22
|
493
|
17
|
1816
|
14
|
Αλεύρι σόγιας
|
Σπόροι
|
466
|
23
|
267
|
27
|
-
|
-
|
Δαμάσκηνο
|
Φρούτα
|
377
|
24
|
285
|
24
|
411
|
35
|
Πράσινη ελιά
|
Λαχανικά
|
346
|
25
|
233
|
28
|
161
|
47
|
Βασιλικός, αποξηραμένος
|
Καρυκεύματα
|
322
|
26
|
166
|
34
|
4317
|
4
|
Σκόνη κάρυ
|
Καρυκεύματα
|
285
|
27
|
285
|
25
|
1075
|
25
|
Κεράσι
|
Φρούτα
|
274
|
28
|
145
|
38
|
144
|
48
|
Στρογγυλά κεφάλια αγκινάρας
|
Λαχανικά
|
260
|
29
|
154
|
35
|
1142
|
23
|
Βατόμουρο
|
Φρούτα
|
260
|
30
|
180
|
33
|
570
|
31
|
Ψητά σόγιας
|
Σπόροι
|
246
|
31
|
153
|
36
|
-
|
-
|
Σοκολάτα γάλακτος
|
Τρόφιμα με κακάο
|
236
|
32
|
236
|
27
|
854
|
28
|
Φράουλα
|
Φρούτα
|
235
|
33
|
205
|
29
|
268
|
36
|
Κόκκινο ραδίκι
|
Λαχανικά
|
235
|
34
|
131
|
41
|
129
|
51
|
Κόκκινο σμέουρο
|
Φρούτα
|
215
|
35
|
107
|
46
|
980
|
27
|
Καφές, φίλτρου
|
Μη αλκοολούχα ποτά
|
214
|
36
|
110
|
45
|
267
|
37
|
Πιπερόριζα, αποξηραμένη
|
Καρυκεύματα
|
202
|
37
|
202
|
30
|
473
|
32
|
Ολόκληροι κόκκοι αλεύρι από σκληρό σιτάρι
|
Σιτηρά
|
38
|
21
|
186
|
46
| ||
Ξερά δαμάσκηνα
|
Φρούτα
|
194
|
39
|
100
|
49
|
1195
|
21
|
Αμύγδαλο
|
Σπόροι
|
187
|
40
|
185
|
32
|
191
|
45
|
Μαύρο σταφύλι
|
Φρούτα
|
169
|
41
|
124
|
42
|
205
|
41
|
Κόκκινο κρεμμύδι
|
Λαχανικά
|
168
|
42
|
99
|
50
|
91
|
60
|
Πράσινο ραδίκια
|
Λαχανικά
|
166
|
43
|
117
|
44
|
-
|
-
|
Κοινό θυμάρι, νωπό
|
Καρυκεύματα
|
163
|
44
|
118
|
43
|
1173
|
23
|
Ραφιναρισμένο αλεύρι αραβοσίτου
|
Σιτηρά
|
45
|
37
|
102
|
59
| ||
Η σόγια,
|
Σπόροι
|
148
|
46
|
101
|
48
|
-
|
-
|
Αλεύρι σίκαλης ολικής αλέσεως •
|
Σιτηρά
|
47
|
39
|
72
|
66
| ||
Μήλο
|
Φρούτα
|
136
|
48
|
136
|
40
|
205
|
42
|
Σπανάκι
|
Λαχανικά
|
119
|
49
|
68
|
55
|
248
|
38
|
Κρεμμύδι shallot
|
Λαχανικά
|
113
|
50
|
67
|
56
|
115
|
54
|
Λουίζα, αποξηραμένη
|
Καρυκεύματα
|
106
|
51
|
106
|
47
|
-
|
-
|
Μαύρο τσάϊ
|
Μη αλκοολούχα ποτά
|
102
|
52
|
90
|
52
|
104
|
58
|
Ερυθρό κρασί
|
Αλκοολούχα ποτά
|
101
|
53
|
91
|
51
|
215
|
39
|
Πράσινο τσάι
|
Μη αλκοολούχα ποτά
|
89
|
54
|
82
|
53
|
62
|
67
|
Γιαούρτι
|
Σπόροι
|
84
|
55
|
51
|
60
|
-
|
-
|
Κίτρινο κρεμμύδι
|
Λαχανικά
|
74
|
56
|
49
|
61
|
75
|
64
|
Κρέας σόγιας
|
Σπόροι
|
73
|
57
|
47
|
63
|
-
|
-
|
Αλεύρι σίτου ολικής αλέσεως •
|
Σιτηρά
|
58
|
54
|
90
|
61
| ||
Χυμός μήλου
|
Μη αλκοολούχα ποτά
|
68
|
59
|
61
|
57
|
34
|
75
|
Χυμός ροδιού
|
Μη αλκοολούχα ποτά
|
66
|
60
|
37
|
64
|
204
|
43
|
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
|
Έλαια
|
62
|
61
|
33
|
67
|
55
|
70
|
Μαύρα φασόλια
|
Σπόροι
|
59
|
62
|
36
|
66
|
1390
|
20
|
Ροδάκινο
|
Φρούτα
|
59
|
63
|
54
|
59
|
107
|
57
|
Χυμός πορτοκαλιού σαγκουίνι
|
Μη αλκοολούχα ποτά
|
56
|
64
|
28
|
71
|
72
|
67
|
Κύμινο
|
Καρυκεύματα
|
55
|
65
|
55
|
58
|
2038
|
11
|
Χυμός γκρέιπφρουτ
|
Μη αλκοολούχα ποτά
|
53
|
66
|
23
|
76
|
54
|
72
|
Άσπρα φασόλια
|
Σπόροι
|
51
|
67
|
31
|
69
|
138
|
49
|
Κινεζική κανέλα
|
Καρυκεύματα
|
48
|
68
|
48
|
62
|
-
|
-
|
Χυμός πορτοκαλιού βαλέντσια
|
Μη αλκοολούχα ποτά
|
46
|
69
|
20
|
81
|
-
|
-
|
Μπρόκολο
|
Λαχανικά
|
45
|
70
|
21
|
79
|
198
|
44
|
Κόκκινη σταφίδα
|
Φρούτα
|
43
|
71
|
23
|
77
|
448
|
36
|
Τόφου σόγιας
|
Σπόροι
|
42
|
72
|
25
|
74
|
-
|
-
|
Χυμός λεμονιού
|
Μη αλκοολούχα ποτά
|
42
|
73
|
20
|
82
|
-
|
-
|
Αλεύρι βρώμης από ολόκληρους κόκκους
|
Σιτηρά
|
74
|
65
|
82
|
65
| ||
Βερίκοκο
|
Φρούτα
|
34
|
75
|
15
|
85
|
133
|
53
|
Κύμινο
|
Καρυκεύματα
|
33
|
76
|
33
|
68
|
2913
|
7
|
Ραφιναρισμένο αλεύρι σίκαλης
|
Σιτηρά
|
77
|
70
|
45
|
74
| ||
Σπαράγγια
|
Λαχανικά
|
29
|
78
|
11
|
90
|
75
|
65
|
Καρύδια
|
Σπόροι
|
28
|
79
|
28
|
71
|
1576
|
19
|
Πατάτα
|
Λαχανικά
|
28
|
80
|
15
|
86
|
54
|
73
|
Κανέλα Κεϋλάνης
|
Καρυκεύματα
|
27
|
81
|
27
|
73
|
9070
|
2
|
Μαϊντανός, αποξηραμένος
|
Καρυκεύματα
|
25
|
82
|
25
|
75
|
1584
|
18
|
Νεκταρίνι
|
Φρούτα
|
25
|
83
|
20
|
83
|
55
|
71
|
Αντίδια
|
Λαχανικά
|
24
|
84
|
15
|
87
|
-
|
-
|
Μαντζουράνα, αποξηραμένα
|
Καρυκεύματα
|
23
|
85
|
22
|
78
|
3.846
|
5
|
Κόκκινο μαρούλι
|
Λαχανικά
|
23
|
86
|
14
|
88
|
114
|
58
|
Σοκολάτα ρόφημα με γάλα
|
Μη αλκοολούχα ποτά
|
21
|
87
|
21
|
80
|
-
|
-
|
Κυδώνι
|
Φρούτα
|
19
|
88
|
12
|
89
|
-
|
-
|
Αντίδι
|
Λαχανικά
|
18
|
89
|
11
|
91
|
-
|
-
|
Γάλα σόγιας
|
Μη αλκοολούχα ποτά
|
18
|
90
|
11
|
92
|
-
|
-
|
-
|
-
| ||||||
Κραμβέλαιο
|
Έλαια
|
17
|
92
|
17
|
84
|
18
|
78
|
Αχλάδι
|
Φρούτα
|
17
|
93
|
11
|
93
|
108
|
59
|
Σόγια φύτρο
|
Σπόροι
|
15
|
94
|
10
|
95
|
-
|
-
|
Πράσινο σταφύλι
|
Φρούτα
|
15
|
95
|
7.6
|
98
|
122
|
55
|
Καρότο
|
Λαχανικά
|
14
|
96
|
6.6
|
100
|
58
|
71
|
Ξύδι
|
Καρυκεύματα
|
13
|
97
|
11
|
94
|
-
|
-
|
Τυρί σόγιας
|
Σπόροι
|
12
|
98
|
7.6
|
99
|
-
|
-
|
Λευκό κρασί
|
Αλκοολούχα ποτά
|
10
|
99
|
8.6
|
96
|
32
|
77
|
Ροζέ κρασί
|
Αλκοολούχα ποτά
|
10
|
100
|
7.8
|
98
|
82
|
63
|
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E
mail: amoschovaki@yahoo.gr.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα
Παθολογίας:
https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΣΤΟ TWITTER
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com
FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ
– ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
- ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ VIDEO
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου