Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

28/7/08

Νέες Τεχνικές Ακτινοθεραπείας Όγκων

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Επαναστατική, νέα τεχνική ογκομετρικής ακτινοθεραπείας, με την οποία επιτυγχάνονται υψηλότερες δόσεις θεραπείας στον όγκο στόχο με την καλύτερη μέχρι σήμερα προστασία των γύρω υγιή οργάνων και δομών για την αποφυγή επιπλοκών, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για πλήρη ίαση από την επάρατη νόσο.

Η νέα αυτή τεχνική ακτινοθεραπείας ονομάζεται RapidArc και ανακοινώθηκε κατά τις διεργασίες του 9ου Πανελλήνιο Συνέδριου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, (Αλεξανδρούπολη 19-22 Ιουνίου), από τον PD Dr. Luca Cozzi, PhD, Head of Research, Oncology Institute of Southern Switzerland, Faculty of Medicine, University of Lausanne.
Με την ογκομετρική θεραπεία RapidArc πραγματοποιείται πλήρης περιστροφή 360ο του γραμμικού επιταχυντή με συνεχόμενη διαμόρφωση της ακτινοβολίας σε χρόνο μικρότερο από 2 λεπτά - χρόνο μικρότερο από τον χρόνο αναπαραγωγής των καρκινικών κυττάρων – και ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα αφού επιτυγχάνει σημαντική μείωση της ακτινοβόλησης των υγιών ιστών, γύρω από τον όγκο στόχο.

Η νέα τεχνική εκτελείται από γραμμικούς επιταχυντές του οίκου VARIAN, ο οποίος έχει ήδη δεχθεί πάνω από 60 παραγγελίες για την τεχνική αυτή, ενώ περίπου άλλα 40 κέντρα στην Ευρώπη πρόκειται να ξεκινήσουν θεραπείες RapidArc αυτή τη χρονιά ή στις αρχές του 2009. Μεταξύ αυτών και το Karolinska hospital στην Σουηδία που θα αρχίσει τις θεραπείες RapidArc αυτό το καλοκαίρι.

Στην Ελλάδα, μόνον το Νοσοκομείο Metropolitan διαθέτει, σήμερα, όλη την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή της Varian με τον νέο γραμμικό επιταχυντή με διαμορφωτή δέσμης 120 φύλλων, και σύστημα απεικονιστικής καθοδήγησης με συγχρονισμό της αναπνοής, όπου ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή και εκτελούνται δυναμικές τεχνικές (Dynamic & Smart Beam) IMRT θεραπείες όμοιες με αυτών, επιλεγμένων κέντρων του εξωτερικού, ένα βήμα πριν την δυνατότητα εκτέλεσης RapidArc.

Σύγχρονος Γραμμικός Επιταχυντής του οίκου Varian που αντιπροσωπεύει αποκλειστικά η εταιρία Παπαποστόλου, έχει πρόσφατα εγκατασταθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και έπεται αυτός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι δύο παραπάνω νέοι γραμμικοί επιταχυντές θα είναι οι πρώτοι σε δημόσια νοσοκομεία που θα έχουν την δυνατότητα να αναβαθμιστούν με την επαναστατική τεχνική RapidArc εφόσον διατεθούν τα ανάλογα κονδύλια.

Το ζητούμενο

Ο πρωταρχικός στόχος της ακτινοθεραπείας είναι η στόχευση (ακτινοβόληση) του όγκου με υψηλή ακρίβεια και η αποφυγή γειτονικών υγιών ιστών και οργάνων. Οι θεραπευτικές δόσεις ακτινοβολίας που θα μπορούσαν να εξαλείψουν τον όγκο στόχο είναι γνωστές σήμερα στους ακτινοθεραπευτές ογκολόγους αλλά το μεγάλο πρόβλημά τους είναι η προστασία των υγιών οργάνων και δομών γύρω από τους όγκους.

Συνεπώς, η προσπάθεια προστασίας των υγιών οργάνων και δομών για την αποφυγή επιπλοκών και περαιτέρω προβλημάτων υγείας, εμποδίζει την επίτευξη της επαρκούς ακτινοβόλησης του όγκου στόχου με τις κλασικές τεχνικές ακτινοθεραπείας.

Σήμερα με την ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της ακτινοθεραπείας, και την εφαρμογή τεχνικών δυναμικής (Dynamic & Smart Beam) IMRT θεραπείας από γραμμικούς επιταχυντές που διαθέτουν απεικονιστική καθοδήγηση IGRT και συγχρονισμό της αναπνοής, επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα.

Η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη από γραμμικούς επιταχυντές σύγχρονης τεχνολογίας με δυνατότητα εκτέλεσης δυναμικών τεχνικών ακτινοβολίας και φυσικά Μηχανήματα τεχνικής RapidArc για την εφαρμογή της νέας επαναστατικής τεχνικής που υπόσχεται υψηλότερους ρυθμούς ίασης ασθενών αλλά και μείωση της λίστας αναμονής.

Η εταιρία VARIAN εγκαθιστά σήμερα το 75% περίπου των Γραμμικών Επιταχυντών παγκοσμίως, ενώ η εταιρία Παπαποστόλου είναι η μακροβιώτερη, από το 1914 και η μεγαλύτερη ελληνική εταιρία υψηλής τεχνολογίας στον ιατρικό τομέα.

Μαρία Χατζηϊωάννου
Marketing Department
τηλ. 210 6790289
e-mail: marketing@papapostolou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: