Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

16/2/08

στίγμα Τριμηνιαίο Επιστημονικό Περιοδικό

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Λαγκαδά 196 564 29 Θεσσαλονίκη
www.psychothes.gr e-mail:info@psychothes.gr
Τ:2310 647 105, 6977 976 178 Φ:2310 647 105

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Στίγμα», Τεύχος 17
ISSN 1791-1532

Η σημερινή κατάσταση της δικαστικής ψυχιατρικής στη χώρα μας και η προοπτική της
Δ. Βαρτζόπουλος
Η έννοια της ενοχής στο ποινικό δίκαιο
Ν. Παρασκευόπουλος
Ποινική μεταχείριση ακαταλόγιστων εγκληματιών
Γ. Νούσκαλης
Η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη στο ποινικό δίκαιο
Ν. Οικονομίδης
Ακούσια ψυχιατρική νοσηλεία
Κ. Κοσμάτος
Η επίδραση της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών στην ικανότητα για δικαιοπραξία και καταλογισμό
Δ. Κλαβανίδου
Η αστική ευθύνη του νευρολόγου
Κ. Φουντεδάκη
Η έννοια της ικανότητας στην ψυχική υγεία
Κ. Αραπίδης
Τι εξυπηρετεί η λειτουργία τμήματος ακαταλογίστων στο χώρο του ΨΝΘ
Κ. Μπομποτάς
Ηθική και βία της κατευθυνόμενης πληροφορίας στο χώρο της ψυχικής υγείας
Δ. Κιοσσές
Είναι νέγροι όλοι οι μαύροι;
Α. Λυκεσάς
Παραβατικότητα: το αμήχανο βλέμμα της κοινωνίας
Μ. Παναγιωτίδης
Ηθικά και δεοντολογικά προβλήματα κατά τη δικαστηριακή πρακτική και την ψυχιατρική αντιμετώπιση των ακαταλόγιστων παραβατών
Δ. Σκαραγκάς
Συλλεκτικό το τεύχος 17 του περιοδικού «Στίγμα» με αφιέρωμα στην ψυχιατροδικαστική και επιστημονικές εργασίες από δύο χώρους, τη νομική και την ψυχιατρική. Καίρια ζητήματα του αστικού και ποινικού δικαίου παρουσιάζονται και αναλύονται σε σχέση
με τα ηθικά και δεοντολογικά προβλήματα, την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη και την ακούσια ψυχιατρική νοσηλεία.
Η ύλη του παρόντος τεύχους προέρχεται από την αντίστοιχη ημερίδα που πραγματοποίησε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης το Μάρτιο του 2006 όπου δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν οι παραπάνω προβληματισμοί τόσο κατά τη δικαστηριακή όσο και κατά την ψυχιατρική αντιμετώπιση ατόμων με ψυχικά προβλήματα.
(…) Σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ποινικού Κώδικα, όταν τα άτομα αυτά (με ψυχικά προβλήματα) διαπράττουν κάποιο αδίκημα για το οποίο απειλούνται με ποινή φυλάκισης άνω των έξι μηνών, η πράξη τους δεν τους καταλογίζεται αν αποδειχθεί ότι, λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών τους λειτουργιών ή διατάραξης της συνείδησης τους, δεν είχαν τη δυνατότητα να αντιληφθούν το άδικο της πράξης τους. Γι’ αυτό, σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα, για τα παραπάνω άτομα διατάσσεται η φύλαξη τους σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα, διότι κρίνονται επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.
Δρ. Δημήτρης Σκαραγκάς
Ψυχίατρος

Το επιστημονικό περιοδικό «Στίγμα» διατίθεται από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για περιοδική έκδοση που αφορά τους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Στόχος του περιοδικού είναι να καλύψει τον ευαίσθητο και ιδιαίτερο χώρο της ψυχικής υγείας έτσι όπως διαμορφώνεται και συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 20 χρόνια, να δώσει αφορμές για να εκτεθούν απόψεις για το χώρο των εξαρτήσεων και να κατατεθούν προτάσεις και τεκμηριωμένες απόψεις για το χώρο της υγείας σε όλα τα επίπεδα (δημόσια νοσοκομεία, οικονομικά της υγείας, διασφάλιση ποιότητας κ.ά.).


Το περιοδικό επιμελείται συντακτική και επιστημονική επιτροπή. Περιλαμβάνεται στα περιοδικά με εθνική αναγνώριση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με σχετική υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1051/3.8.2006). Για δημοσίευση μπορείτε να επικοινωνείτε με το 2310 647 105, e-mail: info@psychothes.gr. To «Στίγμα» είναι περιοδικό που λειτουργεί με συνδρομές. Είναι τριμηνιαία έκδοση και η συνδρομή κοστίζει 15€ ετησίως για 4 τεύχη συμπεριλαμβανομένης της ταχυδρομικής αποστολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: