Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

19/12/14

ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ




Η κόπωση χαρακτηρίζεται από πτώση των επιπέδων ενέργειας του σώματος, η οποία ενίοτε είναι τόσο σοβαρή που καθιστά αδύνατη την τέλεση συνήθων πνευματικών ή σωματικών καθηκόντων. Συνήθεις παράγοντες και νοσήματα που προκαλούν παροδική κόπωση είναι το stress, οι απλές ιώσεις, η κατάθλιψη,τα πολύωρα ταξίδια ιδιαίτερα μεταξύ χωρών με διαφορά ώρας, οι περίοδοι ανεπαρκούς ύπνου, τα ακατάστατα ωράρια, η χρήση τοξικών ουσιών, ορισμένα φάρμακα (π.χ. ηρεμιστικά φάρμακα), οι στερητικές δίαιτες.   Όταν η κόπωση επιμένει για χρονικό  διάστημα άνω του εξαμήνου, δεν οφείλεται σε ψυχιατρικό νόσημα και δεν υποχωρεί με απλά μέτρα (π.χ. ξεκούραση τέλεση αγχολυτικών δραστηριοτήτων), πρόκειται για το παθολογικό πρόβλημα της χρόνιας κόπωσης.
Καθημερινά το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται υψηλά επίπεδα ενέργειας για να πραγματοποιήσει λειτουργίες για να πραγματοποιήσει βιοχημικές κυτταρικές αντιδράσεις αλλά και λειτουργίες που απαιτούν συνέργεια πολλαπλών διαφορετικών οργάνων. Οι περισσότερες από τις λειτουργίες αυτές (π.χ. άμυνα, κυκλοφορία του αίματος, λειτουργία αναπνοής)  δεν ευρίσκονται υπό τον έλεγχο της συνείδησης. Η εξασφάλιση φυσιολογικής ενεργειακής εφεδρείας προϋποθέτει την ομαλή συνεργασία μιας ποικιλίας οργανικών συστημάτων.
Αρχικώς πρέπει να λειτουργήσει ομαλά το πεπτικό σύστημα για να τροφοδοτηθεί το σώμα με τα σάκχαρα τα λίπη και τις πρωτεΐνες των τροφών τα οποία όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτούσια ως υλικά «καύσης». Πρέπει να μετασχηματιστούν με πολύπλοκες βιοχημικές αντιδράσεις που έχουν ως καταληκτικό σημείο την παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης ΑΤP που είναι το ενεργειακό «νόμισμα» του ανθρώπινου κυττάρου. Ορμόνες της κυκλοφορίας, νευρωνικές συνδέσεις των ιστών με τον εγκέφαλο συνεργάζονται αρμονικά για να ρυθμιστεί η ομαλή λειτουργία των οργανιδίων των κυττάρων όπου επιτελείται αυτός ο μετασχηματισμός, των μιτοχονδρίων. Η τροφοδοσία των μιτοχονδρίων  με επαρκές οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά για να γίνουν οι καύσεις και να παραχθεί τριφωσφορική αδενοσίνη ATP είναι ζωτική για την λειτουργία τους. Η επάρκεια του ύπνου και η ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και των απεκκριτικών οργάνων είναι σημαντικά για την εξουδετέρωση των τοξινών και παραπροϊόντων που παράγουν τα μιτοχόνδρια κατά την λειτουργία τους. Ως καταληκτικό σημείο του κύκλου της ροής ενέργειας στον άνθρωπο, τα κύτταρα πρέπει να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις εντολές του εγκεφάλου για κίνηση ή διανοητική συγκέντρωση. Νοσήματα όπως η αναιμία, οι ορμονικές διαταραχές, οι χρόνιες φλεγμονές, το ιδιοπαθές σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η ινομυαλγία, οι ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων, οι αλλοιώσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, οι παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, οι αναπνευστικές παθήσεις, η υπερκόπωση, διαταράσσουν ένα ή περισσότερα σημεία του κύκλου της ροής της ενέργειας  στον άνθρωπο.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά



24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770



E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK



http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ



http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ



http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ VIDEO


Δεν υπάρχουν σχόλια: